HomeZdravíObjevte chuť a blahodárné účinky chřestu
spot_img

Mohlo by se vám líbit

Featured Artist

Kamil Černý

Redaktor

Redakce> info@press-media.cz

Objevte chuť a blahodárné účinky chřestu

Historie pěstování chřestu sahá až do roku 3 000 před naším letopočtem. Byla oblíbenou potravinou Řeků i Římanů. Rozmach chřestu u nás nastal v 90. letech a v současnosti se těší stále větší oblibě.

Obsahuje důležité vitamíny A, B, C, E a K, které jsou skvělými antioxidanty a důležitými složkami pro správnou funkci imunitního systému. V chřestu nechybí ani velké množství minerálů jako železo, zinek, vápník, hořčík, měď, fosfor, mangan, draslík, sodík, ale také omega-3 a omega-6 kyseliny. Je zdrojem bílkovin, vlákniny a antioxidantů. Na konzumaci jsou nejlepší mladé výhonky chřestu, protože jakmile se pupeny začnou otevírat, výhonky se stávají rychle dřevitými. Zástupci společnosti vítěze, která je slovenský dodavatelem této plodiny již od roku 2003, doporučují vyzkoušet chřest i fermentovat nebo zavařovat a skladovat tak několik let.

Zelenina, která vám zlepší náladu
Pokud se po snědení chřestu budete cítit dobře, může za to obsah kyseliny listové a vitaminu B, které snižují únavu a apatii. Vědci našli spojení mezi nízkými hladinami folátu a vitamínu B12 u lidí trpících depresí, na základě čehož začali doktoři pacientům s depresí předepisovat denní dávky obou vitamínů. Chřest obsahuje vysoké hladiny tryptofanu, aminokyseliny, která je stejně spojována se zlepšením nálady.

Jakou odrůdu si vybrat?
Mezi nejvíce rozšířené druhy chřestu patří bílá a zelená, ale setkat se můžete už i s fialovou. Stále však jde o tutéž chřest, její barvu ovlivňuje pouze způsob pěstování. Bílá chřest roste pod fólií a sklízí se dříve, než její výhonky stihnou vyrazit ze země. Je jemná a křehká. Zelená je na poli déle, díky čemuž získává své zbarvení a mírně nahořklou chuť. Obsahuje více vitamínu C a betakaroten. Fialový odstín chřest získává po vyklíčení ze země. Chřest je třeba tepelně upravit, rozdíl je v tom, že bílá musí oloupat, mladá zelená ne. Není třeba se bát jíst ji rukama. Po zakoupení ji skladujte ve vlhké utěrce, takto vydrží čerstvá až 4 dny.

Oblíbenost chřestu roste
„Chřest představuje náročnou zeleninu s vysokým podílem lidské práce. Její pěstování vyžaduje dostatečný počet kvalitních stálých, ale i sezónních zaměstnanců, je potřebné know-how na její produkci a prodej s perfektní logistikou. Pěstování chřestu sice není jednoduché, ale pro Slovenské pěstitele je příležitostí, které by se měly chopit, „konstatuje Jozef Šumichrast ze Svazu zelinářů a bramborárny Slovenska. Podle Statistického úřadu SR se u nás za poslední čtyři roky chřest pěstovala každoročně na zhruba 200 hektarech. Slovenská spotřebitelé si na tuto zeleninu postupně zvykají a její oblíbenost rok od roku roste.

Slovenský chřest najdete i na pultech Kauflandu. „Chřest byla na Slovensku dlouho neznámá, ačkoli patří mezi tradiční druhy zeleniny, které se u nás kdysi pěstovali, ale oblibě se těšila spíše v zahraničí. Naším cílem je navrátit tradiční slovenská zeleninu na pulty, to je však možné pouze ve spolupráci se slovenskými dodavateli. Proto je jejich podpora jednou z našich priorit. Chceme zákazníkům nabídnout co nejvíce zeleniny z domácí produkce, „dodává na závěr mluvčí společnosti Kaufland Lucia Langová.

Redakce doporučuje